Zoet & Smaakvol de koffiebonen specialist

voorbeelden van koffie zetten met onze heerlijke koffie

 

1. Espresso

Espresso is een scheut donkere geconcentreerde koffie (30 cc / ml) gemaakt van zeer fijn gemalen koffiebonen. Echte espresso herken je aan een laagje lichtbruine schuimige crema. De cremalaag ontstaat door de hoge druk waarmee het water door de koffie wordt geperst.De cremalaag dient zo stevig te zijn dat het een lepeltje suiker een paar tellen kan dragen. De ideale temperatuur van het water is 93-96 °C.

2. Espresso macchiato

Espresso macchiato bestaat uit een normale hoeveelheid gewone espresso, geserveerd in een klein glas of kopje, waaraan een eetlepel warme geschuimde melk wordt toegevoegd. Macchiato betekent in het Italiaans ‘gevlekt’, hieraan verleent dit drankje dus zijn naam.

3. Latte macchiato

Latte macchiato bestaat uit (zoals de naam al doet vermoeden) melk met slechts een scheutje koffie. Meer melk dan koffie dus. Een goed gemaakte latte macchiato is opgebouwd uit meerdere lagen die niet door elkaar heen lopen.

4. Ristretto

Een ristretto is een espresso die met dezelfde hoeveelheid koffie, maar de helft minder water wordt gemaakt. Het eind resultaat is een meer geconcentreerde en donkere espresso. 

5. Americano

Caffè americano bestaat uit een normale hoeveelheid espresso, aangevuld met heet water. Het totale volume is ongeveer 75-95 ml, gelijk aan een espresso doppio, maar uiteraard minder sterk doordat het met water is aangelengd. 

6. Caffé latte

Caffè latte – in Nederland noemen we het vaak koffie verkeerd – wordt gemaakt van een deel espresso op vier delen half hete of gestoomde melk. Caffè latte serveer je in een dik doorzichtig glas.

7. Cappuccino

De naam cappuccino refereert naar de kleur van het habijt (pij) van kapucijner monniken. Deze monniken zelf verlenen hun naam weer aan de kappen (‘cappuccio’) van hun habijten. Cappuccino bestaat uit drie gelijke delen espresso, warme melk en schuim.

8. Piccolo latte

Een piccolo latte is een caffè latte gemaakt in een espresso kopje. Dit betekent dat het een erg sterke maar verzachte espresso smaak heeft, dankzij de gestoomde melk en micro schuim die het drankje bevat. Er zijn twee manieren om een piccolo latte te maken, namelijk met een espresso of een ristretto.

9. Mokka

Een mokka is een mix tussen een cappuccino en warme chocolademelk. Je maakt hem door chocoladepoeder in een espresso shotje te mengen en vervolgens gestoomde melk en micro schuim aan het drankje toe te voegen.