Zoet & Smaakvol de thee specialist

Alle thee is afkomstig van de Camellia Sinensis, met uitzondering van de Rooibos thee en Kruidenthee. 

Er zijn verschillende soorten theesoorten:

  1. Witte thee
  2. Groene thee
  3. Zwarte thee
  4. Rooibos thee
  5. Kruiden thee
  6. Theebloem

1. Witte thee

Witte thee wordt gemaakt van zorgvuldig met de hand geplukte jonge bladknoppen, nog voordat het blad zich heeft kunnen ontvouwen. Deze jonge scheuten en jonge blaadjes zijn vaak voorzien van een zilver-wit laagje dons, dat bij het drogen van de thee nog duidelijker zichtbaar wordt. Vandaar de naam' witte thee'. Witte thee ondergaat zo min mogelijk bewerking. Na het plukken en verwelken worden de blaadjes licht gerold en daarna gedroogd in de zon of licht gebakken. Witte thee heeft een subtiele smaak waarin zoete en bloemige tonen te onderscheiden zijn.
Omdat het blad zo min mogelijk is bewerkt ,vraagt witte thee een delicate behandeling. Om de mooie subtiel, zoete smaak, het best tot zijn recht te laten komen, kun je witte thee het beste bereiden met water van 80° C. 

2. Groene thee

Bij de productie van groene thee wordt de thee na het oogsten zo snel mogelijk geconserveerd, om te voorkomen dat er oxidatie plaatsvindt. Oxidatie is ‘reageren met zuurstof’. Hetzelfde gebeurt er als je een appel doorsnijdt. Door oxidatie verandert de smaak en het aroma. Om oxidatie te stoppen wordt groene thee verhit (in een oven of door ‘roerbakken’) of gestoomd. Groene thee wordt voornamelijk in China en Japan geproduceerd. 
Vaak wordt groene thee geassocieerd met bitter, maar dat heeft vaak meer te maken met de bereiding en de kwaliteit van de thee. De smaak is afhankelijk van waar en hoe het is geproduceerd. Geroosterde groene thee smaakt zoet, bitterzoet, nootachtig, plantaardig, boterig, bloemig, moerassig, fruitig en oceanisch. Gestoomde groene thee smaakt wat meer naar groene groente, zeewier en noten. 
Groene thee komt het best tot zijn recht wanneer het bereid wordt met water met een temperatuur van 70° C – 80° C. 

3. Zwarte thee

Zwarte thee is volledig geoxideerd. Door een reactie met zuurstof kleurt het blad bruin / zwart. De oxidatie zorgt voor de smaak. Om dit proces op gang te brengen wordt het blad na het plukken en verwelken gekneusd, gebroken of versneden. Door het ‘beschadigen’ van het blad versnelt de reactie met zuurstof tot het blad volledig is verkleurd. Daarna wordt het blad gerold en gedroogd. 
Zwarte thee is over het algemeen krachtiger van smaak. Al hangt dit ook sterk af van het land van herkomst en de wijze van bereiden. Smaaktonen die je veel in zwarte thee proeft zijn: mout, cacao, tabak, citrus, kaneel en karamel.
Zwarte thee wordt meestal met kokend water bereid. De belangrijkste uitzondering daarop is Chinese zwarte thee. Deze kan het beste met 85° C – 90° C water bereid worden. 

4. Rooibos thee

Rooibos is geen thee. Het is een infusie van de naaldjes c.q. blaadjes van de Rooibos struik. Deze bijzondere groene struik groeit alleen in Zuid-Afrika. Tijdens het productieproces kleuren de naaldjes rood. 
Rooibos smaakt kruidig, met een vleugje honing. 
Rooibos bereid je met kokend heet water van 100º C.

5. Kruidenthee

Van kruiden, bloemen en fruit kun je net als thee een heerlijk warme of koude drank maken. We spreken in de volksmond van kruidenthee, maar omdat de kruiden niet afkomstig zijn van de camelia sinensis (de theestruik), mag je het geen thee noemen. We spreken daarom van kruiden infusies. 
De smaak is sterk afhankelijk van de soort kruiden, bloemen of fruit wat je gebruikt.
Kruiden, bloemen en fruit infusies bereid je met kokend heet water van 100° C en laat je 4 tot 5 minuten trekken.

6. Theebloem

Een theebloem is een bundeltje thee-bladeren. De bladeren van de theebloem zijn met een katoenen draadje verbonden tot een kleine bol. Zodra de ‘theebloem’ in aanraking komt met heet water, laat het katoenen draadje los en ontvouwt de theebloem zich. Vervolgens komt een prachtige bloem tevoorschijn. 
De thee, afkomstig van de theebladeren mengt zich al snel met het hete water en zorgt voor een ware smaaksensatie, bovendien is het ontvouwen van de theebloem in een glazen theepot prachtig om te zien.

diverse losse theesoorten